duminică, 30 martie 2014

Semne..

Iz de primavara,liniste,natura se misca,pasari,albine,si-au reinceput zborul,stau in pragul atelierului si fac o recapitulare in general asupra lucrarilor,sculelor. Printre picaturi imi fuge mintea la o discutie avuta aseara cu nepotii,subiectul,unul destul de greu,Geneza,Credinta oamenilor acum 4000 ani si cea din ziua de azi,bineinteles in discutie fiind cuprinsi si Preotii...Si uite asa am avut subiect de start,si ma apuc de treaba,aleg o tema putin diferita fata de ceea ce am vazut pana acum,si anume sa exprim prin propriu-mi gand,Nasterea nooastra,Sensul Vietii,Menirea noastra pe Pamant,si nu in ultimul rand,Religia,cea cu care ne-am nascut,si evident,si care o purtam pana  la sfarsitul zilelor noastre.Am ales fagul datorita rezistentei,fibra are o finete aparte iar culoarea alb-rosiatica,desi are tendinta de a crapa sau chiar de a putrezi foarte usor.Revin la lucrare si incerc sa explic fiecare semn ales ce l-am sculptat pe aceasta Cruce.


 ,,Impletitura,,- Conceperea noastra,isi arata originile,de la nastere si pana la moarte,are un inceput dar si un sfarsit.




,,Roata Vietii,, - si cu bune,si cu rele,are un sens,si toti suntem angrenati in ea.



,,V-ul,, casa si acoperisul - V-ul il reprezint ca fiind asezamantul,stabilitate,siguranta ( causul ), Impletitura si Roata Vietii sunt angrenate in Casa cu acoperis - loc unde exista iubire,armonie in tot ceea ce ne inconjoara Casa.



 ,,Pestele,,- In afara de cruce, unul dintre cele mai des intalnite simboluri ale crestinatatii este ichthys-ul, cunoscut si sub numele de “Pestele lui Iisus”. Simbolul este foarte des intalnit, mai ales in occident, in mediul sau natural – mai exact pe barile de protectie din spatele masinilor :).  Ichthys-ul isi are originile, de fapt, in vremuri antice, pe cand crestinismul era o secta obscura, iar daca luam in considerare ca pestii si pescuitul sunt elemente foarte des intalnite in biblie, putem argumenta ca e un simbol mult mai adecvat pentru a desemna invatamintele lui Christos, decat simbolul obiectului folosit pentru a-l tortura si ucide.

,,Sfanta Cruce ,,-  Crucea e unealta de diamant a vointei, cu care daltuim zi de zi, ceas de ceas, clipa de clipa chipul nostru adevarat, scotandu-l la iveala din materialul fara forma in care e ingropat si din care tanjeste sa iasa la lumina.



La final mentionez, inscriptiile de pe Sfanta Cruce,sunt simple simboluri Crestine,intalnite de-a lungul timpului la noi in Romania.

Un comentariu:

  1. Foarte interesant a-ti sculptat crucea.Pe la noi i se mai spune -ruga si se pune la hotare sau la intersectie de drumuri pt. ai apara pe oameni de rele.Trebuie sa avem incredere ca aceste simboluri ne pot ajuta. Orice crestin cand pleaca de acasa face cruce si zice - Doamne ajuta-ma.Deseori intalnesc prin sate pe unde merg rugi din piatra vechi sau din lemn sculptat mai noi,frumos impodobite,dupa credinta satenilor,care s-au asezat in diferite locuri dea lungul anilor.Spor la treaba iti doresc.

    RăspundețiȘtergere

Lasa un comentariu

Despre mine